Ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας συναντήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2023, με τον Αναπληρωτή Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Deputy Supreme Allied Commander Europe – DSACEUR) General Τim Radford, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα.
Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής, και αντάλλαξαν απόψεις για την ευρύτερη κατάσταση ασφαλείας και τις τρέχουσες διασυμμαχικές δράσεις και επιχειρήσεις.
Ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας αναφέρθηκε στην αξία των συνεργασιών και των εταιρικών σχέσεων, καθώς και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή τόσο σε Συμμαχικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και επισήμανε την σταθερή προσήλωση της Χώρας μας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της προς την Συμμαχία.
Ο Αναπληρωτής Διοικητής Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (DSACEUR) συμμετείχε στην συνέχεια, σε σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ παρουσία του Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, του Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Δημήτριου Χούπη, των Διευθυντών των Κλάδων και των Ανεξάρτητων Διευθύνσεων του ΓΕΕΘΑ, καθώς και Διευθυντών Κλάδων των ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις ενέργειες του Ανώτατου Αρχηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE) σε ότι αφορά στην διασφάλιση των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και στον μετασχηματισμό της Συμμαχίας.
Συγκεκριμένα, ο DSACEUR παρουσίασε τον οδικό χάρτη του SHAPE ως προς την υλοποίηση της επιχειρησιακής σχεδίασης για την Αποτροπή και την Άμυνα του Ευρω-Ατλαντικού χώρου («Concept of Deterrence and Defense of the Euro – Atlantic Area» – DDA), καθώς και το νέο Μοντέλο Σχεδίασης των Δυνάμεων της Συμμαχίας («New Force Model» – NFM) που υιοθετήθηκε στην Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο του 2022.
Ακολούθησε συζήτηση για τις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας σε περιφερειακό επίπεδο, τις δυσμενείς συνέπειες του αναθεωρητισμού για την ευρύτερη περιοχή, καθώς και τις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της επακόλουθης ραγδαίας μεταβολής του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής ασφάλειας του Ευρω-Ατλαντικού χώρου.