17 C
Athens
Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024

Εκλογές ΗΠΑ: Γιατί γίνονται πάντα την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου;

Γιατί οι εκλογές στις ΗΠΑ γίνονται πάντα...

Τουρκία: Προκαλεί με NAVTEX πριν τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν

Νέα προκλητική NAVTEX από την Τουρκία λίγο...

Αμπελόκηποι: Δικογραφία σε 3 άτομα από την Αντιτρομοκρατική για την έκρηξη

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει σχηματίσει δικογραφία για...

Market Pass: Αίτηση στο vouchers.gov.gr – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Δικαιούχοι – Προϋποθέσεις για την κάρτα αγορών

ΑρχικήΕλλάδαMarket Pass: Αίτηση στο vouchers.gov.gr - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Δικαιούχοι - Προϋποθέσεις για την κάρτα αγορών

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα gov.gr για την αίτηση της κάρτας αγορών Market Pass/Food Pass – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πόσα χρήματα θα πάρουν

Το νέο επίδομα κατά της ακρίβειας Market Pass (μαρκετ πας) ή αλλιώς food pass ή επιταγή τροφίμων ξεκινάει τον Φεβρουάριο 2023 και θα διαρκέσει για 6 μήνες, έως και τον Ιούνιο 2023.

Το επίδομα για την αγορά από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων θα δίνεται είτε σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα είτε σε κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό IBAN.

Η αίτηση για την κάρτα αγορών (Market Pass/Food Pass) από καταστήματα τροφίμων γίνεται στο gov.gr

Κάρτα αγορών Food Pass Market Pass αίτηση gov.gr - Δικαιούχοι - Προϋποθέσεις
Κάρτα αγορών Food Pass Market Pass αίτηση gov.gr – Δικαιούχοι – Προϋποθέσεις

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το Market Pass

Η πλατφόρμα για να υποβάλλουν οι δικαιούχοι αίτηση ώστε να λάβουν το επίδομα για αγορές από καταστήματα τροφίμων γίνεται θα ανοίξει μετά τα μέσα Φεβρουαρίου 2023.

Οι πολίτες θα εισέρχονται στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr με κωδικούς taxisnet και θα πληροφορούνται εάν είναι δικαιούχοι και ποιο είναι το μηναίο επίδομα για αγορές ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού τους.

Έπειτα ο δικαιούχος θα επιλέγει εάν θέλει να λάβει την ενίσχυση υπό τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή στον τραπεζικό λογαριασμό IBAN που θα δηλώσει.

Ποιοι είναι δικαιούχοι για την κάρτα αγορών Market Pass

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά όπου το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού, σύμφωνα με το έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Εάν ο υπόχρεος στην υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι έγγαμος με δύο εξαρτώμενα τέκνα και επίσης έχει ένα τρίτο τέκνο μεγαλύτερης ηλικίας που δεν θεωρείται εξαρτώμενο αλλά το φιλοξενεί, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως πέντε και τόσο τα εισοδηματικά όρια, όσο και το ύψος της ενίσχυσης διευρύνονται αντιστοίχως.

Κάθε πότε είναι η πληρωμή

Σε περίπτωση χρήσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση και ειδικότερα η πρώτη πίστωση πραγματοποιείται πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μηνός.

Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση, μία τέλος Φεβρουαρίου και μία τέλος Μαΐου και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως το επιθυμεί.

Ποιο είναι το μηνιαίο όριο αγορών και επίδομα

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα παρακάτω όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού:

  • Μονομελές νοικοκυριό: για 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση ή 132 στο εξάμηνο
  • Ζευγάρι χωρίς παιδιά: για 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση ή 192 στο εξάμηνο
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί: για 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση ή 192 στο εξάμηνο
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά: για 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση ή 252 στο εξάμηνο
  • Ζευγάρι με 1 παιδί: για 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση ή 252 στο εξάμηνο
  • Ζευγάρι με 2 παιδιά: για 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση ή 312 στο εξάμηνο
  • Ζευγάρι με 3 παιδιά: για 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση ή 372 το εξάμηνο
  • Ζευγάρι με 4 παιδιά: για 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση ή 432 το εξάμηνο

Εάν επιλεγεί η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, το όριο των μηνιαίων αγορών που θα επιδοτείται παραμένει το ίδιο αλλά οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν την ενίσχυση 20% μειωμένη. Έτσι, το επίδομα ανά εξάμηνο θα είναι:

  • Μονομελές νοικοκυριό: 106 στο εξάμηνο
  • Ζευγάρι χωρίς παιδιά: 154 στο εξάμηνο
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί: 154 στο εξάμηνο
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά: 202 στο εξάμηνο
  • Ζευγάρι με 1 παιδί: 202 στο εξάμηνο
  • Ζευγάρι με 2 παιδιά: 250 στο εξάμηνο
  • Ζευγάρι με 3 παιδιά: 298 το εξάμηνο
  • Ζευγάρι με 4 παιδιά: 346 το εξάμηνο
Ποιο είναι το μηνιαίο όριο αγορών και επίδομα Market Pass/Food Pass με ψηφιακή κάρτα και κατάθεση σε λογαριασμό σε τράπεζα
Ποιο είναι το μηνιαίο όριο αγορών και επίδομα Market Pass/Food Pass με ψηφιακή κάρτα και κατάθεση σε λογαριασμό σε τράπεζα

Τονίζεται ότι η χρήση και η εγκατάσταση της άυλης ψηφιακής κάρτας για το Market pass απαιτεί υποχρεωτικά την κατοχή smartphone που υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών NFC.

Διαβάστε επίσης:
Πως θα πληρωθείτε το 100% και όχι το 80% εάν δεν έχετε smartphone με NFC

Που χρησιμοποιείται η κάρτα αγορών market pass

Το πιστωθέν χρηματικό ποσό στη ψηφιακή χρεωστική κάρτα δύναται να χρησιμοποιείται από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγορών κάθε είδους από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε αυτές περιλαμβάνονται σουπερμάρκετ, φούρνοι, μινι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και γενικά σε οποιαδήποτε κατάστημα που έχει στη συσκευή POS τον κωδικό (MCC) που αντιστοιχεί στους σχετικούς κωδικούς λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και έμποροι τροφίμων σε λαϊκές αγορές.

Σημειώνεται ότι η ψηφιακή κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά όλων των ειδών που πωλούν τα ανωτέρω καταστήματα.

Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης στον τραπεζικό λογαριασμό δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ενίσχυση.

Πώς λειτουργεί η ψηφιακή χρεωστική κάρτα

Η κάρτα λειτουργεί μέσω του κινητού του χρήστη στα μηχανήματα POS των καταστημάτων. Όπως και οι πλαστικές κάρτες, ο ωφελούμενος μπορεί να επιλέξει να κάνει χρήση σε μία αγορά όλου του ποσού που έχει η κάρτα ή μέρος του ποσού και το υπόλοιπο να το πληρώσει με οποιοδήποτε άλλο μέσο, σε αντιστοιχία με ότι ίσχυσε στο fuel pass.

Σε περίπτωση που δεν εξαντλήσει το ποσό στην κάρτα εντός του μηνός, το υπόλοιπο μεταφέρεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους επόμενους μήνες, μαζί με τα επιπλέον ποσά που πιστώνονται κάθε μήνα.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα