Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη δοκιμή – επίδειξη του NESTOR όπου η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει ως συντονιστής.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των συνόρων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πρόγραμμα NESTOR: Τι είναι
Το Πρόγραμμα NESTOR είναι ένα Ευρωπαϊκό Έργο που στοχεύει στη δημιουργία ενός πλήρως λειτουργικού συστήματος ολιστικής επιτήρησης συνόρων επόμενης γενιάς που παρέχει προσυνοριακή επίγνωση της κατάστασης πέρα από τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα.
Οι τεχνολογίες NESTOR αποτελούν ένα διαλειτουργικό δίκτυο για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων σε αποστολές επιτήρησης συνόρων τόσο σε χερσαίες όσο και σε θαλάσσιες επιχειρήσεις.
Το NESTOR έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ολοκληρωμένο concept NESTOR θα αξιολογηθεί σε τρεις διεθνείς δοκιμές, που περιλαμβάνουν επιχειρήσεις χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.
Πρόγραμμα NESTOR: Με επιτυχία oλοκληρώθηκε η πρώτη δοκιμή
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από 15 έως 17 Νοεμβρίου 2022, στη Νερίγια της Λιθουανίας, η πρώτη, από τις τρεις συνολικά δοκιμές – επιδείξεις του προγράμματος NESTOR, όπου η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει ως συντονιστής εταίρος (coordinator).
Στη δοκιμή συμμετείχαν στελέχη από την Υπηρεσία Προστασίας Συνόρων (Συνοριοφυλακή) της Λιθουανίας, την Ελληνική Αστυνομία, το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (KEMEA), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA) και τις εταιρείες «Satways», «Elistair» και «Decodio».
Την Ελληνική Αστυνομία εκπροσώπησαν, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ιωάννης Πετρόπουλος της Διεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Αθανάσιος Μανταρλής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι και τεχνικές δοκιμές του εξοπλισμού και των τεχνολογιών του έργου, ενώ υλοποιήθηκε και δοκιμαστική λειτουργία τους σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας.
Πρωτότυπες και καινοτόμες τεχνολογίες όπως αισθητήρες RF, θερμικές κάμερες και κάμερες ημέρας καθώς και Tethered Drone σε συνδυασμό με το αυτόνομο ελαφρύ υποβρύχιο (Unmanned Underwater Vehicle), ανέπτυξαν τις δυνατότητες τους στο πεδίο μέσα από την πλατφόρμα του BC3i NESTOR [Command Control and Coordination intelligence (BC3i) system] με τον τελικό απολογισμό του δοκιμαστικού, να αποτιμάται ως ιδιαίτερα θετικός από τους συμμετέχοντες, ενώ οι τεχνικές δυσκολίες που εντοπίστηκαν, εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν σημαντικά την απόδοση του συστήματος περαιτέρω πριν την παράδοση του τελικού πρωτοτύπου.