Το 1952, κηρύχθηκε επίσημα η εξαφάνιση του πληθυσμού των τσιτάχ στην Ινδία.
Το τσιτάχ, το πιο γρήγορο ζώο στον κόσμο που μπορεί να τρέχει με ταχύτητα 113 χιλιομέτρων την ώρα, βρίσκεται στην κόκκινη λίστα της Παγκόσμιας Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων. Ο αριθμός τους στον κόσμο δεν ξεπερνά τις 7 χιλιάδες.
Τα ασιατικά τσιτάχ, τα οποία κάποτε βρίσκονταν σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Αραβική Χερσόνησο μέχρι το Αφγανιστάν, μπορούν πλέον να παρατηρηθούν μόνο στο Ιράν. Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, ο αριθμός τους στη χώρα είναι 12.
Η Ναμίμπια, η αφρικανική χώρα που φιλοξενεί τα περισσότερα τσιτάχ στον κόσμο, θα στείλει μια ομάδα 8 τσιτάχ στην Ινδία τον Αύγουστο τα οποία θα ζουν στο Εθνικό Πάρκο Kuno-Palpur.
Η Ινδία και η Ναμίμπια σύναψαν στις 20 Ιουλίου 2022 Μνημόνιο Συνεννόησης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και τη βιώσιμη χρήση της βιοποικιλότητας, για την εγκατάσταση του τσιτάχ στην ιστορική περιοχή της Ινδίας.
Δηλώνοντας ότι η άφιξη των τσιτάχ είναι ιδιαίτερης σημασίας λόγω των εορτασμών για την 75η επέτειο της Ινδίας, ο Ινδός υπουργός Περιβάλλοντος Bhupender Yadav είπε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι “το Μνημόνιο Συνεννόησης επιδιώκει να προωθήσει τη διατήρηση και την αποκατάσταση των τσιτάχ στην πρώην περιοχή τους από την οποία εξαφανίστηκε το είδος.”
Το σχέδιο δράσης για την μεταφορά του γρηγορότερου ζώου στον κόσμο στο Εθνικό Πάρκο Kuno έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της IUCN και λαμβάνοντας υπόψη την εκτίμηση της τοποθεσίας και την πυκνότητα του θηράματος, την τρέχουσα ικανότητα μεταφοράς τσιτάχ του Εθνικού Πάρκου Kuno, μεταξύ άλλων κριτηρίων.
Ενώ η τρέχουσα χωρητικότητα για το Εθνικό Πάρκο Kuno είναι το πολύ 21 τσιτάχ, αφού αποκατασταθεί το μεγαλύτερο τοπίο μπορεί να χωρέσει περίπου 36. Η ικανότητα μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με τη συμπερίληψη του υπόλοιπου τμήματος του τμήματος άγριας ζωής Kuno (1.280 τετραγωνικά χιλιόμετρα) μέσω της αποκατάστασης θηραμάτων.
Η Ινδία προσπάθησε να φέρει τσίταχ από το Ιράν τη δεκαετία του 1970, αλλά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών απέτυχαν.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ινδίας το 2020, η επανεισαγωγή του τσιτάχ στην Ινδία επιβλέπεται από την Εθνική Αρχή Προστασίας Τίγρης (NTCA), Υπουργείο Περιβάλλοντος, Δασών και Κλιματικής Αλλαγής (MoEF&CC), καθοδηγούμενη και καθοδηγούμενη από την επιτροπή εμπειρογνώμονες που ορίζονται από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας.