Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 21 Μαΐου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία
Το 1821 ιδρύεται η Καγκελλαρία των Σφακίων και ορίζεται η έναρξη της Επανάστασης στην Κρήτη. Το πρώτο πολεμικό γεγονός της ήταν η επίθεση του Πρωτοπαπαδάκη εναντίον του Θερίσου, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Το 1821 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει τη Ζαράκοβα της Τριπολιτσάς, την οποία ορίζει ως κέντρο εφοδιασμού της επαρχίας. Ταυτόχρονα, ο Δημήτριος Πλαπούτας οδηγεί τα σώματα του Χρυσοβιτσίου και της Πιάνας στα Τρίκορφα της Τριπολιτσάς. Είχε αρχίσει να γίνεται ασφυκτικός ο κλοιός γύρω από την Τρίπολη, η πτώση της οποίας είχε πλέον κριθεί.
Το 1821 έξι υδραϊκά πλοία με αρχηγό τον Ανδρέα Μιαούλη και άλλα έξι σπετσιώτικα, υπό τον Κωνσταντίνο Γκίκα – Μπόταση, καταδιώκουν πλοία του Οθωμανικού Στόλου στον Κορινθιακό κόλπο και τα αναγκάζουν να καταφύγουν στον κόλπο της Ναυπάκτου. Η μοίρα των ελληνικών πλοίων συνέπραξε στη δύσκολη επιχείρηση της πολιορκίας του φρουρίου της Ναυπάκτου.
Το 1821 ο Δημήτριος Μακρής εκδιώκει τους Οθωμανούς από το Ανατολικό (Αιτωλικό) και υψώνει τη σημαία της Επανάστασης.
Το 1825 πραγματοποιείται ναυμαχία μεταξύ Οθωμανικού και Ελληνικού Στόλου στην Ύδρα. Ο Οθωμανικός Στόλος αποχωρεί προς Νότο.
Το 1829 δύναμη από 3.000 Έλληνες, υπό τον Δημήτριο Υψηλάντη, επιτίθεται εναντίον των Οθωμανών που βρίσκονταν στο χωριό Πυρί της Θήβας. Μετά από δίωρη μάχη οι Έλληνες κατανικούν τον εχθρό και καταλαμβάνουν την ερειπωμένη Θήβα.
Το 1864 πραγματοποιείται η Ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα. Ο Άγγλος αρμοστής Ερρίκος Στόρης, παραδίδει τα Επτάνησα στον έκτακτο απεσταλμένο της Ελληνικής Κυβέρνησης, Θρασύβουλο Ζαΐμη και τη σημαία του Ιονίου Κράτους στον Βασιλιά Γεώργιο Α‘.
Τη νύχτα 21/22 Μαΐου 1941, μοίρα του Βρετανικού Στόλου βυθίζει ολόκληρη νηοπομπή από πλωτά μέσα, γεμάτα από γερμανικά στρατεύματα, που κατευθύνονταν από την ηπειρωτική Ελλάδα για να επέμβουν στη Μάχη της Κρήτης. Ανάλογη τύχη είχε και άλλη νηοπομπή, κατά τη νύχτα 22/23 Μαΐου.
Σαν σήμερα 21 Μαΐου 1941:
- Στην περιοχή του αεροδρομίου Ρεθύμνου, οι συμμαχικές δυνάμεις ενεργούν αντεπιθέσεις με επιτυχία και εκκαθαρίζουν τους αλεξιπτωτιστές, που το απειλούσαν. Στην περιοχή του Ρεθύμνου το Τάγμα Χωροφυλακής αποκρούει γερμανική επίθεση και ενεργεί αντεπίθεση. Οι απώλειες των Γερμανών υπήρξαν σημαντικές, ενώ συλλαμβάνεται αιχμάλωτος και ο Διοικητής του 2ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, Συνταγματάρχης Στουρμ.
- Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, αφού ενισχύθηκαν, καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο Μάλεμε και, παρά τα πυκνά πυρά πυροβολικού της 2ης Νεοζηλανδικής Μεραρχίας, κατορθώνουν να μεταφέρουν, με κανονική προσγείωση, ένα ακόμη τάγμα.
- Το Ηράκλειο βομβαρδίζεται με σφοδρότητα. Οι Γερμανοί εισβάλλουν στην πόλη, αλλά μετά από αντεπίθεση, στην οποία συμμετέχουν και ένοπλοι πολίτες, απωθούνται με πολλές απώλειες.
Το 1945 ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Καστελόριζο.
Το 1947, λαμβάνει χώρα συμπλοκή ομάδας ενόπλων του “Δημοκρατικού Στρατού” με τμήμα της 71ης Ταξιαρχίας στη Μεσοχώρα Τρικάλων, με απώλειες από την πλευρά του Δημοκρατικού Στρατού. Επίσης την ίδια ημέρα δύναμη 600 ενόπλων επιτίθεται στον Σταθμό Χωροφυλακής Αγίου Κωνσταντίνου Βούρμπιανης στην περιοχή του Γράμμου, καθώς και εναντίον στρατιωτικού τμήματος στην Πυρσόγιαννη της Κόνιτσας. Η αντίσταση των αμυνομένων και οι ενισχύσεις που δέχθηκε ο Εθνικός Στρατός έτρεψαν σε φυγή τους επιτιθεμένους ενόπλους με βαριές απώλειες.