19.3 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 23 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Νοεμβρίου....

Παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου δημοσιογράφου από ΕΥΠ και λογισμικό Predator

ΑρχικήΕλλάδαΠαρακολούθηση κινητού τηλεφώνου δημοσιογράφου από ΕΥΠ και λογισμικό Predator

Η καταγγελλόμενη παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ καθώς επίσης και η μόλυνση του με το λογισμικό Predator από αγνώστους, πέρα από τα σχετικά δημοσιεύματα, έγινε ευρέως γνωστή σε δύο ενημερώσεις των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Δεν νοείται ιδιώτης να μπορεί να παρακολουθεί κάποιον άλλο ιδιώτη

Στην ενημέρωση στις 11 Απριλίου 2022 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε σχετική ερώτηση εάν το θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Θανάση Κουκάκη, είναι σε γνώση της Κυβέρνησης και αν την προβληματίζει την απάντησε:

“Πληροφορήθηκα και εγώ από τα δημοσιεύματα το θέμα αυτό. Είναι αυτονόητο ότι οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει, έτσι ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή και να αποδοθεί η Δικαιοσύνη. Προφανώς δεν νοείται σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, σε ένα κράτος Δικαίου, οποιοσδήποτε ιδιώτης να μπορεί να παρακολουθεί κάποιον άλλο ιδιώτη. Οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, χωρίς συζήτηση.”

Οι ελληνικές Αρχές δεν χρησιμοποιούν λογισμικά παρακολούθησης

Στην ενημέρωση στις 15 Απριλίου 2022, ο Γιάννης Οικονόμου σε ανάλογη ερώτηση απάντησε:

“Όπως γνωρίζω, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αυτεπάγγελτα έχει παρέμβει, προκειμένου να διερευνήσει τη συγκεκριμένη καταγγελία. Έχει ζητήσει και τη συνδρομή, σε τεχνικό επίπεδο, της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής, της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών. Με αφορμή την ερώτησή σας και συνολικά για τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί θέλω να πω ότι οι ελληνικές Αρχές δεν χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα λογισμικά, τα οποία περιγράφονται στις καταγγελίες αυτές. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν συναλλάσσεται με καμιά από τις εταιρείες που κατασκευάζουν ή εμπορεύονται τέτοιου είδους λογισμικά. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία και ορθώς η Εθνική Αρχή Διαφάνειας -η χώρα είναι ένα ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου- παρενέβη αυτεπάγγελτα για να διερευνήσει το όλο θέμα.”

Η παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου από την ΕΥΠ

Σύμφωνα με το Reporters United τον Ιούνιο 2020 η ΕΥΠ κατέθεσε στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου σε αριθμό κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας. Η άρση του απορρήτου ζητήθηκε για δύο μήνες (Ιούνιο και Ιούλιο 2020) και παρατάθηκε για άλλους δύο μήνες (Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020).

Η έγκριση δόθηκε από την εισαγγελέα Εφετών, Βασιλική Βλάχου η οποία είναι η Εισαγγελέας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης υποψιάστηκε ότι ενδέχεται να αποτελεί στόχο παρακολούθησης όταν διαπίστωσε προβλήματα στη λειτουργία του τηλεφώνου του. Αργότερα, πηγές του δημοσιογράφου του αποκάλυψαν την ύπαρξη απομαγνητοφωνήσεων προσωπικών τηλεφωνικών συνομιλιών του.

Λογισμικό παρακολούθησης Predator

Το 2021 το τηλέφωνο του Κουκάκη μολύνθηκε από το λογισμικό Predator. Σύμφωνα με το insidestory.gr η μόλυνση του κινητού του Θανάση Κουκάκη με το spyware έγινε όταν κλίκαρε σε σύνδεσμο που του στάλθηκε με SMS.

Παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
Παρακολούθηση κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Το sms που μόλυνε το κινητό. Πηγή: insidestory.gr

Συγκεκριμένα το SMS στάλθηκε στις 12 Ιουλίου 2021 από ελληνικό κινητό, και έγραφε: “Θανάση γνωρίζεις για αυτό το θέμα”. Το μήνυμα συνοδευόταν από έναν υπερσύνδεσμο “ψαρέματος” προς το blogspot.edolio5[.]com. Η εν λόγω διεύθυνση (URL) είναι παραπλανητική καθόσον ομοιάζει με την υπαρκτή διεύθυνση του μπλογκ edolio5.blogspot[.]com από το “ελληνικό πρακτορείο συνεργαζόμενων δημοσιογράφων ερευνητικού και αποκαλυπτικού ρεπορτάζ” ΕΔΩΛΙΟ 5.

Σημειώνεται ότι η ανωτέρω παραπλανητική διεύθυνση περιλαμβάνεται στο παράρτημα της έρευνας της Meta για τις εταιρείες “μίσθωσης για παρακολούθηση” (Surveillance-For-Hire).

Στην εν λόγω έρευνα της Meta περιλαμβάνονται πέρα των άλλων, 42 ιστοσελίδες ελληνικού ενδιαφέροντος των οποίων το όνομα ομοιάζει με αυτό γνωστών ειδησεογραφικών και άλλων σελίδων, και τις οποίες αναφέραμε στην παραπλανητική χρήση ονόματος στρατιωτικού σάιτ.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα