70 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ένταξη της Ελλάδας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO – North Atlantic Treaty Organization)
Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: “70 έτη από την ένταξη της Ελλάδας στο NATO! Σταθερή σύμμαχος, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αξίες της Ιδρυτικής Συνθήκης του NATO, συνεισφέροντας σταθερά στην ενίσχυση του Διατλαντικού δεσμού,στον δίκαιο καταμερισμό των βαρών καθώς & στις επιχειρήσεις & αποστολές της Συμμαχίας.”
Το ΓΕΕΘΑ ανάρτησε για την επέτειο σχετικό βίντεο:
Η Ελλάδα στο NATO
Η Ελλάδα προσχώρησε στην Βορειοατλαντική Συμμαχία το 1952, κατά το πρώτο κύμα διεύρυνσης, μαζί με την γειτονική Τουρκία. Οι γεωπολιτικοί λόγοι και οι συγκυρίες της ψυχροπολεμικής εκείνης εποχής ανεδείκνυαν τον ρόλο των δύο κρατών για τη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας, καθώς λειτουργούσαν ως ένα «νότιο κρηπίδωμα» για την Μεσόγειο και τις θερμές θάλασσες.
Ωστόσο, ακόμα και μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η σημασία της Ελλάδος δεν έπαυσε να αναδεικνύεται στις ευρωατλαντικές δομές. Η στρατηγική θέση της χώρας μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, σε άμεση γειτνίαση με την Βόρειο Αφρική και την Μέση Ανατολή, μετατρέπει αυτομάτως τα ελληνικά/ευρωπαϊκά σύνορα σε νότιο προμαχώνα του NATO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, η (γεω)πολιτική σταθερότητα της Ελλάδος σε μια ευρύτερη περιοχή αστάθειας, πολιτικών αναταραχών, πολεμικών συγκρούσεων, μεταναστευτικών μετακινήσεων και κλιματικής αλλαγής, καθιστά την χώρα μας Σύμμαχο σημαντικής προστιθέμενης αξίας για τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ελληνική διπλωματία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα, η σύσταση τριμερών συνεργασιών, καθώς και η διοργάνωση των Διασκέψεων για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, βαρύνουν πολιτικά τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα στην περιοχή, μετατρέποντάς την σε Σύμμαχο-πάροχο ασφάλειας για το NATO.
Επί πλέον, η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, με γνώμονα την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και με πλήρη σεβασμό στους βορειοατλαντικούς της Συμμάχους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, στην Σύνοδο των Υπουργών Αμύνης του NATO τον Φεβρουάριο του 2016, με κοινή πρωτοβουλία της χώρας μας, της Γερμανίας και της Τουρκίας, αποφασίστηκε η νατοϊκή δραστηριότητα στο Αιγαίο, απώτερος στόχος της οποίας είναι η αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και η προστασία των ανθρώπινων ζωών από τους παράνομους διακινητές και από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων. Ταυτόχρονα όμως με το επιχειρησιακό σκέλος, η χώρα μας πληροί τις υποχρεώσεις της απέναντι στους νατοϊκούς της Συμμάχους και δη, στον επιμερισμό των αμυντικών βαρών. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των Συμμάχων που διαθέτουν ποσοστό άνω του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, ενώ καταβάλει προσπάθειες εκπλήρωσης και στόχου διάθεσης 20% έως το 2024 στο πλαίσιο δημοσιονομικών δυνατοτήτων και διεθνών δεσμεύσεων της χώρας..
Αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδος, σε απόλυτη σύμπνοια με την πολιτική του NATO, η ολοκλήρωση της προσπάθειας ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Συμμαχία. Με σεβασμό στις αρχές και στις αξίες της τελευταίας και εφ’ όσον πληρούνται όλα τα κριτήρια και οι συμπεφωνημένες προϋποθέσεις για τις υπό ένταξη χώρες, όπως η ύπαρξη δημοκρατικών δομών, ο σεβασμός του κράτους δικαίου, αλλά και των σχέσεων καλής γειτονίας, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει με συνέπεια την ευρωατλαντική ολοκλήρωσή τους.
Εις ό,τι αφορά τις σχέσεις της Συμμαχίας με τη Ρωσία, η Ελλάδα υποστηρίζει τη «διττη προσέγγιση» και έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη ότι ο διάλογος ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα πρέπει να γίνει σταδιακά ουσιαστικότερος, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, με κατά το δυνατόν λιγότερα σημεία τριβής ικανά να αποτελέσουν εστίες αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων.
Η Ελλάδα, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας NATO – ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα υλοποιείται επ’ ωφελεία αμφοτέρων των πλευρών, με γνώμονα την προσέγγιση «Οργανισμού προς Οργανισμό» και την διατήρηση της αυτονομίας καθενός εξ αυτών, την κατηγορηματική απόρριψη οιουδήποτε αποκλεισμού συμμετοχής στη συνεργασία αυτή κράτους-μέλους της ΕΕ, την πλήρη διαφάνεια έναντι των κρατών-μελών, καθώς και την αναγνώριση της διακριτής φύσης και των διαφορετικών δυνατοτήτων ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Τέλος, στο πλαίσιο ΟΑΣΕ, η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη επανεκκίνησης ουσιαστικού διαλόγου περί του καθεστώτος Ελέγχου Εξοπλισμών στην Ευρώπη. Εν προκειμένω, συμμετέχει ενεργά στο «Δομημένο Διάλογο» ΟΑΣΕ, όπως και στην «Πρωτοβουλία Steinmeier» για την επανεκκίνηση διαλόγου για τον Έλεγχο Συμβατικών Εξοπλισμών στην Ευρώπη.