15.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου....

Google: Η απάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για πώληση Chrome, Android

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε από...

Σούρτα-φέρτα στις Μονάδες και φωτογραφίες που αποκαλύπτουν αυτά που δεν πρέπει

ΑρχικήΣτρατιωτικά ΝέαΣούρτα-φέρτα στις Μονάδες και φωτογραφίες που αποκαλύπτουν αυτά που δεν πρέπει

Παρακολουθώντας την ειδησεογραφία και τις δημοσιευμένες ανακοινώσεις στην σελίδα του ΥΠΕΘΑ αλλά και αλλού, καθώς επίσης σε προσωπικούς λογαριασμούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, διαπιστώνουμε μια “έκρηξη” επισκέψεων της πολιτικής ηγεσίας σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια ώρα δημοσιεύονται φωτογραφίες από τις οποίες ένα έμπειρο μάτι εξάγει αρκετές πληροφορίες που δεν έχουν να κάνουν με το εάν η στολή είναι σιδερωμένη και ο στρατιώτης ξυρισμένος και κουρεμένος.

Το έχουμε γράψει και παλαιότερα, όλες οι φωτογραφίες πριν την δημοσίευσή τους, πρέπει να ελέγχονται από έναν Αναλυτή Πληροφοριών ή καλύτερα μια ομάδα Ανάλυσης Πληροφοριών με ειδίκευση στις φωτογραφίες.

Εάν το εν λόγω στέλεχος ή ομάδα ανάλυσης, εκτελώντας τον ρόλο του εχθρού, εντοπίσει έστω και μία πληροφορία, η φωτογραφία δεν πρέπει να δημοσιεύεται!

Υπενθυμίζουμε πώς φωτογραφίζει ένας επαγγελματίας και ένας ερασιτέχνης φωτογράφος. Το “επαγγελματίας” όχι σε σχέση με το επάγγελμα βιοπορισμού. Και οι δύο προσπαθούν να έχουν στο κέντρο του πλάνου αυτό που είναι το θέμα. Ο επαγγελματίας έχοντας αναπτύξει τη “μνήμη όρασης” (κατ’ αντιστοιχία της μυικής μνήμης) κοιτάει ασυναίσθητα και το υπόβαθρο (background) και κατευθύνει αναλόγως το στόχο της φωτογράφησης ή αλλάζει ο ίδιος θέση ή και τα δύο. Ο επαγγελματίας επίσης, προσθέτει ή αφαιρεί στοιχεία στο στόχο της φωτογράφησης με απώτερο σκοπό να κρύψει ελαττώματα/στοιχεία ή/και να αποκαλύψει στοιχεία και αρετές μέσα από τις φωτογραφίες.

Γίνεται αντιληπτό ότι οι περισσότερες πληροφορίες εμφανίζονται στο υπόβαθρο, σε αυτό που βρίσκεται πίσω από τον φωτογραφιζόμενο.

Μερικές πληροφορίες που περιέχονται στις φωτογραφίες είναι:

  • Αριθμοί κυκλοφορίας οχημάτων
  • Θέσεις τάξης όπλων
  • Οπλικά συστήματα, οπτικά μέσα κ.α.
  • Πανοραμικές απόψεις

Οι αριθμοί κυκλοφορίας οχημάτων ταυτοποιούν ένα όχημα με μια Μονάδα. Εάν το όχημα μετακινηθεί σε άλλη περιοχή εξάγεται η πληροφορία ότι μετακινείται η Μονάδα.

Οι πανοραμικές απόψεις βοηθούν τον επιτιθέμενο να γνωρίζει πώς τον βλέπει ο αμυνόμενος. Από αυτό μπορεί να εντοπίσει τα νεκρά σημεία και να επιλέξει διαφορετικό δρομολόγιο προσέγγισης/επίθεσης.

Κάποιοι επικαλούνται συνεχώς τις δορυφορικές φωτογραφίες. Οι δορυφορικές φωτογραφίες, έστω και εάν έχουν ληφθεί λίγα λεπτά πριν την ανάλυσή τους, δεν δείχνουν ποτέ αμέσως την εικόνα επί του εδάφους. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να αναλυθούν. Ακόμα και τότε, ορισμένες πληροφορίες είναι αδύνατο να εντοπιστούν.

Με την φωτογράφιση ενός οπτικού μέσου, ο εχθρός θα ψάξει πρώτα τον τύπο του, μετά τα χαρακτηριστικά του, τις ελλείψεις και αδυναμίες του και άρα πότε και πώς δεν θα γίνει αντιληπτός.

Προσοχή λοιπόν!

Προέχει η ασφάλεια πληροφοριών και όχι η αμεσότητα δημοσίευσης που όταν πρόκειται για πολιτικούς γίνεται για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και επικοινωνιακή εκμετάλλευση της επίσκεψης.

Προσοχή!

Τώρα όσον αφορά τις επισκέψεις κάθε λίγο και λιγάκι, εκτιμούμε ότι οι επισκέψεις μόνο αναστάτωση προκαλούν στην Μονάδα και τα ουσιαστικά προβλήματα -που ενδεχομένως δεν αναφέρονται για να μην εκληφθούν ως αδυναμία ενάσκησης διοίκησης- δεν επιλύονται ποτέ.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα