Ταυτότητες Στρατιωτικών ως ταξιδιωτικό έγγραφο (ξανά)διαβάζω και σκέφτομαι, νιος ήμουνα και γέρασα…
Σε συζητήσεις μεταξύ μας, όσον αφορά στο Μετρό Θεσσαλονίκης, λέγαμε, ας γίνει όταν τα παιδιά μας θα είναι φοιτητές στην Θεσσαλονίκη και όλα καλά. Πλέον λέμε τα εγγόνια μας…
Από την στιγμή που ο κάθε Έλληνας και η καθεμία Ελληνίδα ξεκίνησε να ταξιδεύει σε ορισμένα κράτη απλά με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, είχαμε πει, ας γίνει κάτι ανάλογο με τους Στρατιωτικούς και την στρατιωτική ταυτότητα και ας έχουμε μετατεθεί στον πολιτικό βίο και όλα καλά. Η ΕΔΥΕΘΑ αποστρατείας μας αρχίζει να κιτρινίζει πλέον…
Υπενθυμίζεται ότι με το Ν.2514/1997 κυρώθηκε η Σύμβαση Εφαρμογής της Συμφωνίας Σένγκεν (Συνθήκη SCHENGEN) και οι πολίτες των χωρών που έχουν υπογράψει την Σύμβαση (χώρες Σένγκεν), μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μεταξύ των κρατών, χωρίς να υφίσταται συνοριακό έλεγχο και χωρίς την απαραίτητη χρήση διαβατηρίου, παρά μόνο έχοντας στην κατοχή τους το δελτίο ταυτότητας που ορίζεται από κάθε χώρα.
Όσοι επικαλούνται θέματα ασφαλείας του προσωπικού, ότι δηλ. επιδεικνύοντας την στρατιωτική ταυτότητα ο Στρατιωτικός, εισερχόμενος σε ένα ξένο κράτος γίνεται άμεσα πιθανώς στόχος παρακολούθησης -ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΙΣΧΥΕΙ!- η λύση ήταν και είναι απλή. Δύο ταυτότητες. Μία αστυνομική ταυτότητα όπως όλοι οι πολίτες και μία στρατιωτική ταυτότητα μόνο για το εσωτερικό της χώρας. “Άσε ρε που θα ενοχλήσουμε, όποιος θέλει ας βγάλει διαβατήριο!“, ίσως ακούστηκε σε κάποια γραφεία, από αρκετούς “αδαμάντινους”…
Από ένα Κράτος που έχει κυριολεκτικά χ€σμ€νους τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν περιμένουμε κάτι πλέον. Το προσωπικό και το ηθικό του, προσέξτε κυβερνώντες!
Ερωτήσεις στην Βουλή για τις Ταυτότητες Στρατιωτικών
Ακόμα μία ερώτηση κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων με θέμα το Δελτίο Ταυτότητας των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ως ταξιδιωτικό έγγραφο.
Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου ρώτησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εάν έχει ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για την προμήθεια του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας με το οποίο θα εκδοθεί η νέα αστυνομική ταυτότητα.
Ο Κεγκέρογλου ρώτησε επίσης το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εάν έχουν δρομολογηθεί από το ΓΕΕΘΑ οι δέουσες ενέργειες για την υλοποίηση έκδοσης της προβλεπόμενης, από το ν.4609/2019, Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), βάσει της οποίας θα εκδοθούν νέα δελτία ταυτότητας για το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το ΥΠΕΘΑ απάντησε ότι η ολοκλήρωση έκδοσης της προβλεπόμενης, στο ν.4609/2019, ΚΥΑ έχει ως προϋπόθεση την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας.
Επίσης ότι, κατόπιν ενημέρωσής από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, εκδηλώνεται, με μέριμνα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, νομοθετική πρωτοβουλία για χορήγηση του νέου τύπου δελτίου ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο μεταξύ άλλων θα υποστηρίζει και υπηρεσίες ψηφιακής διακυβέρνησης όπως πχ πρόσβαση στην εφαρμογή Covid Free Gr Wallet.
Όπως καταλαβαίνετε το κλειδί στην υπόθεση των ταυτοτήτων των Στρατιωτικών είναι το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ).
Νόμος 4609/2019: Δελτία ταυτότητας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
Υπενθυμίζεται ότι στο Άρθρο 40 του Ν.4609/2019 (ΦΕΚ 67/τεύχος Α/3-5-2019) αναφέρεται ότι οι στρατιωτικές ταυτότητες είναι “ίσης αποδεικτικής ισχύος με τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του ως ταξιδιωτικού εγγράφου“. Νόμος του 2019 ο οποίος όμως δεν ισχύει!
Αναλυτικά το Άρθρο 40:
“Για το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τους επαγγελματίες οπλίτες μετά την ορκωμοσία τους, τους σπουδαστές των ανώτατων στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των ανώτερων στρατιωτικών σχολών υπαξιωματικών και για τους οπλίτες βραχείας ανακατάταξης εκδίδεται δελτίο ταυτότητας, ίσης αποδεικτικής ισχύος με τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του ως ταξιδιωτικού εγγράφου. Τα ειδικά δελτία ταυτότητας που έχουν ήδη εκδοθεί διατηρούν την αποδεικτική τους ισχύ εωσότου αντικατασταθούν από τα νέα. Το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που αποχωρεί από την υπηρεσία παραδίδει το δελτίο ταυτότητάς του.”
Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας
Η διαγωνιστική διαδικασία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, για τη δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ) για την εκτύπωση – προσωποποίηση εντύπων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του νέου δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών – Κάρτας Πολίτη, με συναφείς υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου 2019.
Με τη δημιουργία του νέου ΟΠΣΕΑ η νέα ταυτότητα – κάρτα πολίτη καθώς και τα άλλα έγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι νέες ελληνικές ταυτότητες – κάρτες πολίτη θα είναι μορφότυπου ID-1 (διαστάσεων πιστωτικής κάρτας) και θα περιλαμβάνουν φυσικά και ηλεκτρονικά μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Επιπλέον θα διαθέτουν ηλεκτρονικό μέσο, με το οποίο θα διευκολύνεται και διασφαλίζεται η πρόσβαση του κατόχου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η ηλεκτρονική αυθεντικοποίηση και η λήψη εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών.
Τέλος, σύμφωνα με τις σχετικές Αποφάσεις της Ε.Ε. τα Κράτη-Μέλη οφείλουν να δρομολογήσουν τις ανωτέρω αλλαγές εντός του έτους 2021.
Κομισιόν – 2019: Τα δελτία ταυτότητας που δεν συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα θα πρέπει να αντικατασταθούν εντός 7 ή 10 ετών
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ψήφισαν νέο κανονισμό, ο οποίος θα ενισχύσει την ασφάλεια των δελτίων ταυτότητας και των εγγράφων διαμονής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα δελτία ταυτότητας που δεν διαθέτουν αυστηρά χαρακτηριστικά ασφάλειας σε ορισμένα κράτη μέλη, τα οποία εξακολουθούν να εκδίδουν δελτία ταυτότητας σε χαρτί, συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια, καθώς μπορούν εύκολα να παραποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες και άλλους εγκληματίες για να εισέλθουν στην ΕΕ. Ο κανονισμός θα εισαγάγει ελάχιστα κοινά πρότυπα ασφάλειας, καθιστώντας τα ασφαλή και αξιόπιστα.
Σύμφωνα με την Κομισιόν “τα χαρακτηριστικά ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας θα ευθυγραμμιστούν με εκείνα των διαβατηρίων, καθώς και τα δύο είδη ταξιδιωτικών εγγράφων θα περιέχουν πλέον ένα εξαιρετικά ασφαλές ανεπαφικό πλινθίο (contactless chip) με τη φωτογραφία και τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου. Τα κράτη μέλη θα αρχίσουν να εκδίδουν τις νέες ταυτότητες σε δύο χρόνια. Τα δελτία ταυτότητας που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή και δεν συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα θα πρέπει να αντικατασταθούν εντός επτά ή δέκα ετών, ανάλογα με το επίπεδο ασφάλειάς τους. Για ταυτότητες των οποίων οι κάτοχοι είναι ηλικίας άνω των 70 ετών θα προβλέπεται εξαίρεση.
Οι νέοι κανόνες δεν υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να εκδίδουν δελτία ταυτότητας: θα εξακολουθεί να είναι στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα τα καταστήσουν προαιρετικά ή υποχρεωτικά ή αν δεν θα τα εκδίδουν καθόλου. Τα κράτη μέλη μπορούν να διατηρήσουν τα εθνικά χαρακτηριστικά σχεδιασμού και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ωστόσο, όλα τα νέα δελτία ταυτότητας θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα ασφάλειας.
Το ΣτΕ αποφασίζει για τις νέες ταυτότητες στις 14 Μαρτίου
Σύμφωνα με το moneyreview.gr η πορεία του μειοδοτικού διαγωνισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ύψους 515 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της νέας ταυτότητας – κάρτας πολίτη που θα αντικαταστήσει, μεταξύ άλλων, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ, θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 14 Μαρτίου 2022.
Την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκτιμάται, εάν δεν υπάρξουν ανατροπές, ότι θα διαδεχτεί η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών και η ανάδειξη του μειοδότη, ώστε το έργο να ξεκινήσει να υλοποιείται.
Στον διαγωνισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχαν προσκληθεί, αρχικά, να συμμετάσχουν 26 εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020 προσφορές κατέθεσαν κοινοπραξίες εταιρειών, οι οποίες δεν είχαν ανακοινωθεί επισήμως επειδή ο διαγωνισμός θεωρείται διαβαθμισμένος. Η πρόοδος υλοποίησης του έργου είναι αργή, με τον Στέφανο Μάνο να έχει αναφέρει σε άρθρο του στην Καθημερινή ότι η καθυστέρηση συμβασιοποίησης του project οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό βρίσκεται υπό την ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Θα… λοιπόν.
Ταυτότητες με ημερομηνία λήξης στην 15ετία
Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι σύμφωνα με το Άρθρο 55 N.3585/2007 οι ελληνικές ταυτότητες λήγουν μετά την 15ετία από την έκδοση τους. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: “Ο χρόνος ισχύος των δελτίων ταυτότητας ορίζεται σε δεκαπέντε (15) έτη από την ημερομηνία έκδοσης τους. Με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης ο χρόνος αυτός δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις να παρατείνεται μέχρι δύο (2) έτη. Δελτία ταυτότητας των οποίων η ισχύς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου έχει λήξει αντικαθίστανται σταδιακά μέσα σε διάστημα ενός (1) έτους, ανάλογα με το χρόνο έκδοσης τους. Μέχρι την αντικατάσταση τους τα ως άνω δελτία ταυτότητας θεωρούνται ως ισχυρά. Ο ακριβής χρόνος της σταδιακής αντικατάστασης των ανωτέρω δελτίων ταυτότητας καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.”