Ο Ελβετικός Στρατός περιορίζει τη χρήση των εφαρμογών WhatsApp, Signal και Telegram και επιλέγει την ελβετική Threema.
Τον Ιανουάριο του 2021, ο ελβετικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικοί πρέπει να χρησιμοποιούν για στρατιωτικούς σκοπούς την ελβετική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Threema αντί των WhatsApp, Signal και Telegram κ.α.
Η ασφάλεια των δεδομένων είναι ένας από τους λόγους για την αλλαγή πολιτικής στην χρήση των υπηρεσιών μηνυμάτων WhatsApp, Signal και Telegram.
Οι στρατιωτικοί συνήθως χρησιμοποιούσαν το WhatsApp για να επικοινωνήσουν. Η υπηρεσία WhatsApp που ανήκει στη Meta διαθέτει ασφαλή κρυπτογράφηση end-to-end πλην όμως η σύνδεσή της με το Facebook εξακολουθεί να θέτει προβλήματα προστασίας δεδομένων.
Νόμος CLOUD Act
Ένας ακόμα λόγος που οδήγησε σε αυτήν την απόφαση είναι ο νόμος “CLOUD Act” (Clarifying Overseas Use of Data).
Σύμφωνα με το νόμο CLOUD οι πάροχοι υπηρεσιών που υπάγονται στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τα εντάλματα αναζήτησης, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι διακομιστές.
Η εταιρεία Threema είναι ελβετική και δεν έχει διακομιστές στις ΗΠΑ, οπότε δεν είναι στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ (ως ελβετική) και δεν είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί σε εντάλματα αναζήτησης βάσει του νόμου CLOUD. Λειτουργεί μόνο σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (General Data Protection Regulation – GDPR).
Ελβετικός Στρατός και Threema
“Ψηφιακό, ασφαλές και χωρίς διαφημίσεις: Τα μέλη του Στρατού μπορούν να επικοινωνούν με το Threema δωρεάν και κρυπτογραφημένα end-to-end. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται υπηρεσιακές κλήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων, ωστόσο χωρίς ψηφιακά ίχνη.”, ανέφερε ο Ελβετικός Στρατός σε ανάρτησή του στο Linkedin.
Τα τέλη που χρεώνονται στους χρήστες Threema θα καταβάλλονται από τον Ελβετικό Στρατό.
Threema, WhatsApp, Signal και Telegram
Στον ιστότοπο της ελβετικής εταιρείας βρίσκουμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία στη σελίδα σύγκρισης της εφαρμογής με τις WhatsApp, Signal και Telegram
1) Telegram: Η κρυπτογράφηση end-to-end μπορεί να ενεργοποιηθεί προαιρετικά σε μεμονωμένες συνομιλίες, αλλά αυτή η δυνατότητα είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή και δεν είναι διαθέσιμη σε ομαδικές συνομιλίες ούτε συμβατή με παράλληλη χρήση της υπηρεσίας σε πολλές συσκευές.
2) Telegram: Από προεπιλογή, όλα τα μηνύματα αποθηκεύονται μόνιμα στον διακομιστή και θα μπορούσαν, θεωρητικά, να διαβαστούν από τον πάροχο υπηρεσιών, με μόνη εξαίρεση τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες από άκρο σε άκρο.
3) Το WhatsApp δημιουργεί μη κρυπτογραφημένα αντίγραφα ασφαλείας συνομιλιών στο Google cloud ή στο iCloud.
4) Σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου του WhatsApp, «Ως μέρος των Εταιρειών Facebook, το WhatsApp λαμβάνει πληροφορίες από και μοιράζεται πληροφορίες […] με τις άλλες Εταιρείες του Facebook. […] Αυτό περιλαμβάνει […] την εμφάνιση σχετικών προσφορών και διαφημίσεων σε όλα τα Εταιρικά Προϊόντα του Facebook.”
WhatsApp και Signal είναι στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ ενώ είναι άγνωστο στη δικαιοδοσία ποιας χώρας υπόκειται η υπηρεσία η Telegram.
Καμιά υπηρεσία δεν συμμορφώνεται με τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR).