Πραγματοποιήθηκε σήμερα 21 Δεκεμβρίου, η Ορκωμοσία Πρωτοετών Ευελπίδων 2021.
Η τελετή ορκωμοσίας των Ευελπίδων 1ης Τάξης 2025 «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΑΛΜΠΟΥΡΤΖΗΣ», πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση.
Η Τάξη ΣΣΕ/2025 φέρει το όνομα του Στυλιανού Καλμπουρτζή ο οποίος έπεσε Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο 1974.
Η μετακομιδή των λειψάνων του Ήρωα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο 2021, μετά από ολοκλήρωση της διαδικασίας ανεύρεσης και ταυτοποίησης, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και του αντίστοιχου προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο ενταφιασμός των οστών έγινε σε χώρο εντός του Μνημείου Πεσόντων Αγνώστου Πυροβολητού, στη Σχολή Πυροβολικού.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, μέλη της οικογενείας του Ήρωα Αντιστρατήγου Στυλιανού Καλμπουρτζή. Οι δυο θυγατέρες του, κ. Μαρία και κ. Αφροδίτη-Κυριακή Καλμπουρτζή.
Συνολικά ορκίστηκαν 238 Ευέλπιδες. Συγκεκριμένα, 207από την Ελλάδα, 23 από την Κύπρο, 2 από την Αρμενία, 2 από το Μαυροβούνιο, 2 από την Τυνησία, 1 από την Αλβανία και 1 από την Μολδαβία.
Υπενθυμίζεται ότι σαν σήμερα 21 Δεκεμβρίου του 1828 υπογράφθηκε από τον Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια το διάταγμα Ίδρυσης του «Λόχου τῶν Εὐελπίδων». Δείτε το σχετικό βίντεο του ΓΕΕΘΑ.
Ορκωμοσία Πρωτοετών Ευελπίδων 2021
Δείτε το βίντεο από την ορκωμοσία Πρωτοετών Ευελπίδων 2021
Αντιστράτηγος Καλμπουρτζής Στυλιανός
Ο Ανχης (ΠΒ) Καλμπουρτζής Στυλιανός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1921. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων την 31 Δεκεμβρίου 1949 και αποφοίτησε την 17 Αυγούστου 1950, με τον βαθμό του Ανθλγου (ΠΖ).
Έλαβε μέρος και έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη μάχη βόρεια του χωριού Συγχαρί της Κύπρου, στις 23 Ιουλίου 1974, ως Διοικητής της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού.
Την 12 Δεκεμβρίου 2008, η Ελληνική Δημοκρατία, σε ένδειξη τιμής, τον προήγαγε στο βαθμό του Αντιστρατήγου.