15.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γλυμής έγινε Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Γλυμής ανέλαβε Γενικός...

Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου....

Σαν Σήμερα 28 Οκτωβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

ΑρχικήΕλλάδαΣαν Σήμερα 28 Οκτωβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 28 Οκτωβρίου. Ιστορικά Γεγονότα από το Ιστορικό Επετειολόγιο και την Στρατιωτική Ιστορία.

Το 969 μ.Χ. ο Βυζαντινός Στρατηγός Μιχαήλ Βούρτζης καταλαμβάνει την Αντιόχεια και προκαλεί σοβαρές απώλειες στους Άραβες. Η Αντιόχεια υπήρξε σπουδαίο στρατιωτικό κέντρο της Αυτοκρατορίας στη Συρία.

Το 1827 δύναμη 1.000 Κρητών και 100 άλλων αγωνιστών από την υπόλοιπη Ελλάδα αποβιβάζεται στη Γραμβούσα της Κρήτης και συμβάλλει στην αναζωπύρωση του αγώνα στη νήσο.

Το 1912 ο Στρατός Ηπείρου καταλαμβάνει τα Πέντε Πηγάδια (στενωπός στη μέση της διαδρομής Ιωαννίνων-Άρτας) και το χωριό Κλεισούρα.

Το 1920 υπογράφηκε η Συνθήκη του Ραπάλο, με την οποία λύθηκε το Αδριατικό πρόβλημα ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γιουγκοσλαβία. Αν και η επίλυση του συνδεόταν με τη δημοσίευση της απόφασης για παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα, εξαιτίας της εχθρικής στάσης της Ιταλίας και των ελληνικών περισπασμών, το θέμα παραπέμφθηκε και πάλι στη Συνδιάσκεψη των Πρεσβευτών

Το 1921 η Συνδιάσκεψη των Πρεσβευτών κατακυρώνει στην Αλβανία ολόκληρη τη Βόρειο Ήπειρο.

28 Οκτωβρίου 1940: Η ημέρα των Ηρώων της Ελλάδας

Σαν σήμερα 28 Οκτωβρίου 1940, στις 03.00 τα ξημερώματα επιδίδεται από τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα Γκράτσι στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά τελεσίγραφο, με το οποίο η Ιταλική Κυβέρνηση ζητούσε το δικαίωμα να καταλάβει στρατηγικά σημεία του ελληνικού εδάφους.

Απέναντι στην ιταλική απαίτηση, που ουσιαστικά σήμαινε την υποταγή της χώρας στην Ιταλία, η Ελλάδα, δια του Πρωθυπουργού της, απαντά το ιστορικό “ΟΧΙ”.

Η ιταλική επίθεση άρχισε στις 0500 σε όλη την ελληνοϊταλική μεθόριο με έμφαση στον νότιο τομέα της VΙΙΙ Μεραρχίας (Διοικητής Υποστράτηγος Ιωάννης Κατσιμήτρος), με ταυτόχρονο βομβαρδισμό του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας, του Σκαραμαγκά, του Πειραιά και των Πατρών.

Ο Στρατός άρχισε αμυνόμενος του πατρίου εδάφους στην Ήπειρο, την Πίνδο και τη βορειοδυτική Μακεδονία, ενώ το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού διέταξε την πόντιση ναρκοπεδίων και τον άμεσο απόπλου των υποβρυχίων για τις προσβάσεις των κόλπων Πατραϊκού – Πρεβέζης – Κερκύρας – Αυλώνος.

Παράλληλα, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έθεσε τις μονάδες του σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας, ενώ ενισχύθηκε με επιστράτους. Στην Κύπρο ελληνοκύπριοι εθελοντές στρατολογήθηκαν στον Βρετανικό Στρατό.

Διαβάστε επίσης το χρονικό της πρώτης ημέρας του Ελληνοϊταλικού πολέμου

Ο λαός των Αθηνών γιορτάζει στις 28ης Οκτωβρίου 1941 την πρώτη επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ. Παρά τα τρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας των δυνάμεων κατοχής, πλήθος λαού παρήλασε μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη που καλύφθηκε από δάφνες. Στο Πανεπιστήμιο εκφωνείται ο πρώτος πανηγυρικός από τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Τσάτσο.

Σαν σήμερα 28 Οκτωβρίου 1942, δύο ακριβώς χρόνια μετά την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, τα ελληνικά πληρώματα «τιμούν» την επέτειο με αεροπορική επιδρομή της 335 Μοίρας Διώξεως της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας στο Αλαμέιν .

Το 1942 12 Hurricane της 335 Μοίρας Διώξεως της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας, συνοδευόμενα από αεροσκάφη της 274 Μοίρας της RAF, επιδράμουν με την έγκριση των Συμμάχων κατά του Ιταλικού Στρατηγείου, νότια του μετώπου του Αλαμέιν. Παρά το σφοδρό αντιαεροπορικό πυρ του εχθρού, κατέρχονται σε χαμηλό ύψος και πλήττουν με επιτυχία αυτοκίνητα, σκηνές και πολυβολεία. Η επίθεση αυτή των Ελλήνων αεροπόρων ήταν τόσο αποφασιστική και ριψοκίνδυνη, ώστε όλα σχεδόν τα ελληνικά αεροπλάνα υπέστησαν ζημιές από τα εχθρικά αντιαεροπορικά, ενώ ένα από αυτά καταστράφηκε.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα