21.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Λαϊκό Λαχείο Black Friday 2024: Ειδική Κλήρωση στις 29/11/24

Το Λαϊκό Λαχείο θα πραγματοποιήσει ειδική κλήρωση...

Άρτα: Στρατιωτικοί δεν θέλουν να κλείσει το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ

Η Ένωση Στρατιωτικών Άρτας εκφράζει ανησυχία για...

Τουρκικό όπλο λέιζερ NAZAR: Τι απαντά ο Παναγιωτόπουλος – Που βρίσκεται η Ελλάδα

ΑρχικήΕλλάδαΤουρκικό όπλο λέιζερ NAZAR: Τι απαντά ο Παναγιωτόπουλος - Που βρίσκεται η Ελλάδα

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απάντησε σε ερώτηση, που κατέθεσε που κατέθεσε ο Βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα το όπλο λέιζερ NAZAR που κατασκεύασε η Τουρκία και σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα.

Η συμμετοχή της ΕΑΒ στα αμυντικά συστήματα LASER

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δια της αρμόδιας Διεύθυνσής του που είναι η ΓΔΑΕΕ, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία παρακολουθεί τις εξελίξεις περί των συγχρόνων τεχνολογιών και τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ).

Στο πλαίσιο εκδήλωσης ενεργειών για την προετοιμασία της ΕΑΒΙ περί του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (European Defence Fund – EDF), ήδη από τον Οκτώβριο 2020, εξέδωσε σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος επί πλήθους θεματικών περιοχών προς την ΕΑΒΙ.

Οι θεματικές συμπεριλάμβαναν την «Αεροπορική Ισχύ» και ειδικότερα την «Αντιμετώπιση Μη Επανδρωμένων Συστημάτων» με μεθόδους «soft kill» και «hard kill», στις οποίες εμπίπτουν τα αμυντικά συστήματα LASER, χωρίς εντούτοις να υποβληθεί οιαδήποτε πρόταση ενδιαφέροντος.

Επί του παρόντος, η μοναδική γνωστή δραστηριότητα στις τεχνολογίες αντιμετώπισης C-UAS είναι η συμμετοχή της ΕΑΒ ΑΕ και έτερων ελληνικών οντοτήτων στην πρόταση Έρευνας και Ανάπτυξης JEY-CUAS υπό την ιταλική Leonardo, η οποία αξιολογήθηκε επιτυχώς στο πλαίσιο ΕDIDΡ έτους 2020, στην θεματική περιοχή ΕDIDΡ-CUAS-2020.

Η συμμετοχή της ΕΑΒ ΑΕ αφορά το πεδίο της αδρανοποίησης (neutralization) των απειλών UAS μέσω της ανάπτυξης όπλου κατευθυνόμενης ενέργειας μικροκυματικών παλμών μεγάλης ισχύος (όχι όπλων laser).

Παρουσίαση συστημάτων στο Πολεμικό Ναυτικό

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το Πολεμικό Ναυτικό έχει εκκινήσει τεχνικό διάλογο με εγχώριους ερευνητικούς και βιομηχανικούς φορείς, ενώ έχει λάβει χώρα παρουσίαση συστημάτων με σκοπό την ενημέρωση επί των τεχνικών χαρακτηριστικών τους, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξής τους από εγχώριους φορείς.

Σε επόμενο στάδιο θα αξιολογηθούν οι δυνατότητες επιχειρησιακής αξιοποίησης των συστημάτων, προκειμένου να υποβληθούν εν συνεχεία οι σχετικές εμπεριστατωμένες εισηγήσεις.

Όπλο Λέιζερ: Όσα είναι γνωστά για Ελλάδα και Τουρκία

Το σύστημα NAZAR

Το σύστημα NAZAR της Meteksan παρουσιάστηκε στην διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας «IDEF 2021» στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για ένα σύστημα λέιζερ, το οποίο ενσωματώνει προηγμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά και διαθέτει «soft-to-kill» ικανότητες για την προστασία στρατηγικής σημασίας υποδομών και εγκαταστάσεων, όπως αεροδρόμια, στρατιωτικές βάσεις και βιομηχανικά συγκροτήματα, καθώς, μπορεί να ανιχνεύει, να εντοπίζει και να αναχαιτίζει αποτελεσματικά με κατευθυνόμενη εκθαμβωτική ακτίνα λέιζερ, εχθρικά βλήματα που χρησιμοποιούν Ηλεκτρο-οπτικά (EO) και υπέρυθρα (IR) συστήματα καθοδήγησης.

Η τρέχουσα έκδοση εμφανίστηκε τοποθετημένη σε τρέιλερ.

Τουρκικό όπλο λέιζερ NAZAR
Τουρκικό όπλο λέιζερ NAZAR

Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του συστήματος παρέχεται από τη δική του γεννήτρια. Μετά το χερσαίο σύστημα που αναπτύχθηκε στην 1η φάση του έργου NAZAR, μια έκδοση κατάλληλη για ναυτική αντιπυραυλική άμυνα θα είναι η επόμενη για ενσωμάτωση στη φρεγάτα κλάσης ISTIF TCG ISTANBUL.

HELW: Το Όπλο Λέιζερ της Soukos Robots

Η ελληνική εταιρεία Soukos Robots παρουσίασε στην έκθεση DEFEA 2021 Όπλο Λέιζερ Υψηλής Ενέργειας (HELW – High Energy Laser Weapon).

Κατά τη Soukos Robots, το HELW είναι ένα όπλο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, από ανάλογες πλατφόρμες. Στις σχετικές δοκιμές το σύστημα έχει καταστρέψει στόχους διαφόρων ειδών και σε διάφορες αποστάσεις.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα